Koerier of slaaf?

Koerier of slaaf?

pakketten
pakketten

Ik heb 7 maanden als koerier gewerkt. Niet dat dit het werk was wat ik altijd al graag had willen doen, maar puur uit noodzaak om maar te mogen werken. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met feit dat ik 55 jaar ben, maar daar zal ik in een ander blog een keer over schrijven.

Maar waarom deze titel voor dit blog? Dat zal ik proberen uit te leggen.

Nu ik dit werk gedaan heb weet ik helaas uit eigen ervaring dat je als koerier niet als mens behandeld worden, maar als slaaf.

Zolang je maar je werk doet en niet zeurt, is er niets aan de hand:
 • Vroeg beginnen – Laat thuis.
 • Geen sociaal leven meer, want als je ’s avonds thuis komt kun je nog even douchen, eten, koffie drinken en dan weer vroeg naar bed.
 • Zware en grote pakketten sjouwen. Drie keer, 1x sorteren en scannen, 1x laden en 1x lossen bij de klant. Zwaar? Ja, meer dan 30 kg soms.
 • Je bent de hele dag onderweg, Zo’n 10 tot 14 uur per dag zonder pauze. Een vrachtwagenchauffeur mag dat niet. Het is ook onverantwoord. Daar komen nog eens ongelukken van.
Maar als je niet doet wat er van je gevraagd wordt, of je hebt iets privé te regelen, dan heb je een probleem:
 • Een vrije dag kan niet.
 • Later beginnen of eerder naar huis kan niet. Dus wanneer moet je naar de tandarts, huisarts, kapper of met de auto naar de garage?
 • Ziek zijn kan ook niet, je neemt maar een paracetamol en je komt maar werken. En blijf je ziek thuis, dan wordt er eerder met ontslag gedreigd dan dat je beterschap gewenst wordt.
Maar het wordt nog erger, als je je werk buiten jouw schuld om niet goed kunt doen:
 • Bus niet schoon? € 25,00 van je loon af per keer. Je moet trouwens de bus wassen nadat je terug bent op het depot. Dus nog later thuis.
 • Niet de juiste code gescand? Gaat van je loon af.
 • Niet de juiste kleding? € 25,00 van je loon af per keer.
 • Niet alle pakketten kunnen leveren? Gaat van je loon af.
 • En zo is de lijst nog langer.
 • O ja, het loon is het minimum loon.

Waarom doen we dan dit werk? Omdat we ons graag als slaaf laten behandelen? Ik denk omdat wij geen keus hebben, omdat we blij zijn dat we werk hebben. En de werkgever alleen maar gek is op geld. Met minder/te weinig personeel veel werk verzetten is veel verdienen voor de werkgever. En voor jou toch 10 anderen? Want de werkloosheid is hoog. Ook hierover zal ik in een volgend blog gaan schrijven.

Komen we in opstand? Waarschijnlijk niet. Dat deden de slaven ook niet.

nb

Deze blog is niet gericht tegen een persoon of bedrijf. Het is algemeen bedoeld. Dit soort situaties komen in mijn ogen helaas te vaak voor in diverse branches.

Auteur: Arie van Bergen Bravenboer

Mijn interesse is breed, alleen diepgaand als dat nodig is. Ik weet toch wel waar ik de benodigde informatie vandaan moet halen. Dit komt mede door het feit dat ik leergierig ben en snel iets nieuws op pak. De combinatie van mijn fantasie en ruimtelijk inzicht maakt het voor mij eenvoudig om zaken te visualiseren om vervolgens situaties op te lossen en aan te pakken.

2 gedachten aan “Koerier of slaaf?”

 1. Hé Arie een verhaal dat klopt als een bus,ik heb zoals je weet afgelopen zomer ingevallen voor vakantie periode bij DHL op de zaterdag,je begint vroeg met eerst alles scannen dan wachten tot je mag gaan laden daarna alles uitzoeken op plaats en inladen.dan mag je pas gaan rijden kom je bij je eerste klant moet je de scanner meenemen het pakket meenemen de deuren losmaken of sluiten en dat allemaal met je handen vol.
  En dan nog je route afmaken om op tijd bij je laatste klanten te komen voor dat ze de winkel s sluiten (op zaterdag eerder dicht).
  Dus ik weet wat het is en ik heb dan ook aangegeven dat ik dat werk niet meer zal doen,dat was ook geen probleem bij mijn werkgever.
  En ik kan je standpunt in deze dus echt wel goed begrijpen,met veel van jou bezwaren.
  Ik zie de jongens bij ons ook weg rijden met over volle bussen en dan heb jij wel gelijk wat het slaaf zijn betreft.
  Maar jij had een ding niet vermeld het gedoe wat je hebt als er iemand niet thuis is ,dat je dan de buurt in moet om iemand te vinden die het pakketje van iemand anders wil aannemen,en wat dat aan tijd kost.
  Gr.harry (van de vb)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *